Forumet

Stryktipset 7/10

Skapad av Andreas Hamberg , fre 6 okt 08:15

VM-kvalet gör intåg på Stryktipset. De sju första matcherna hämtas därifrån, medan resterande sex matcher fokuserar på engelska tredjedivisionen League One. Stort fokus såklart på match nummer ett - Sverige mot Luxemburg. Kan Sverige vinna med större siffror än Holland slår Vitryssland med, tar Sverige ett ännu hårdare grepp om den så viktiga andraplatsen. Match nummer åtta och tio kommer lottas.

1. Sverige - Luxemburg 1
Sverige har problem inför avslutningen av kvalet. Jimmy Durmaz är skadad och Ludwig Augustinsson, Mikael Lustig och Albin Ekdal dras alla med känningar. Dessutom har Victor Nilsson Lindelöf knappt fått spela för Manchester United samtidigt som John Guidetti precis kommit tillbaka från den skada som hållit honom borta från spel i inledningen av säsongen. Trots det kan Sverige såklart ställa upp med en betydligt bättre elva än Luxemburg. Det räcker dock inte bara med bra spelare, det krävs en hundraprocentig inställning för att vinna, även om det är mot Luxemburg hemma. Fråga bara Frankrike som spelade 0-0 mot Luxemburg i Paris senaste samlingen. Dessutom hade Sverige stora problem i bortamatchen mot Luxemburg som slutade 1-0. Inställningen lär det inte vara något fel på här då Rysslands-VM kommer allt närmre vid vinst. Sverige ska bara städa undan Luxemburg. Ettan är råstark!

2. Bulgarien - Frankrike 2
Efter den nesliga poängförlusten hemma mot Luxemburg leder Frankrike bara gruppen med en poäng före Sverige. Fransmännen måste alltså plocka sex poäng på de avslutande två matcherna för att säkra direktkvalificeringen till VM. Bulgarien borta är det klart svåraste testet av dessa två matcher. Bulgarien har egentligen ett mediokert lag, men hemma i Sofia har vinster tagits mot både Holland och Sverige. Kan de skrälla ännu en gång och hjälpa Sverige? Nej, Frankrike är helt enkelt alldeles för bra. När de nu dessutom kommer med rätt inställning kör de över Bulgarien. Tvåan är stark.

3. Vitryssland - Holland 2
Vitryssland har bara förlorat en enda hemmamatch. Det var senast mot Sverige, då svenskarna har lekstuga och till sist vann med 4-0. Men Frankrike fick åka från Minsk med bara en poäng och Bulgarien besegrades med 2-1. Holland har haft dåligt bortaspel i kvalet med endast fyra poäng på fyra matcher, där den enda vinsten kom mot Luxemburg. Nu är dock motivationen på topp då det krävs en storseger för att kunna plocka in mål på Sverige i toppen av tabellen. Gör det att det låser sig för holländarna? Inte helt otänkbart. Tvåan ska definitivt med först, men gardera med krysset.

4. Bosnien - Belgien 1
Belgien har efter ett fantastiskt kval redan kvalificerat sig för VM med två omgångar kvar. Bosnien däremot kämpar om andraplatsen med Grekland som befinner sig en poäng efter. Förmodligen behövs det sex poäng för att Bosnien ska ta andraplatsen och här kommer det absolut tuffaste testet. På hemmaplan är Bosnien starka. Tio poäng och en målskillnad på 12-0 är facit. Dock ska det sägas att det är inget superstarkt motstånd de mött hittills. Skillnad nu. Bosnien har allt att spela för och det kan infinna sig en viss form av mättnad hos belgarna som redan är VM-klara. Det gör att Bosnien får utgångstipset. Dock är Belgien ett så otroligt bra lag så det måste garderas. 1/2 eftersom en poäng inte hjälper Bosnien ett dugg.

5. Cypern - Grekland 2
Stort rivalmöte mellan Cypern och Grekland väntar i den näst sista omgången. Cypern har gjort ett godkänt kval och har egentligen ingenting att spela för. Men sådant spelar ingen roll när Grekland ställs på andra sidan. Man vet aldrig riktigt vad man får av cyprioterna. Ena dagen kan de slå Bosnien för att nästa få stryk av Estland. Hemma är de dock oftast ganska bra med i matcherna. Grekland måste ta tre poäng om det ska finnas minsta chans till andraplatsen. Spelare för spelare är det inget snack om vilket lag som är bäst. Kan Grekland bara visa det på plan ska det bli tre enkla poäng här. X2 på större system eftersom Cypern säkert gärna förstör för grekerna.

6. Färöarna - Lettland 1
Lilla Färöarna med 50.000 invånare har medvind för tillfället. I somras deltog landet i sitt första fotbollsmästerskap genom tiderna när juniorerna kvalade in till u17-EM. För herrlandslaget har det också blivit succé i kvalet då hela åtta poäng inhämtats hittills. Nu väntar jumbon Lettland. På Torshavn är Färöarna svårspelade. Räkna med ett hemmalag som säljer sig dyrt för att göra sitt bästa kval någonsin. Lettland har bara tre poäng på åtta matcher och ser väldigt håglöst ut. Att då åka ut till ett kallt och blåsigt Torshavn lockar inte. Hemmaplan och motivation avgör detta. Ettan kan spikas.

7. Schweiz - Ungern 1
På tisdag väntar kanske hela kvalspelets häftigaste match. Portugal tar sig an Schweiz i Lissabon. En avgörande final som bestämmer vilket lag som tar sig direkt till Ryssland och vilket lag som får kvala vidare. Schweiz har gått rent i kvalet med åtta raka segrar, medan Portugal tagit sju segrar och bara förlorat mot just Schweiz. När Schweiz mötte Ungern i Budapest blev det 3-2 i en svängig match som avgjordes först på övertid. Ungern har tre spelare avstängda här men kan mer än vad som visats i kvalet. Seger eller oavgjort är egentligen samma sak för Schweiz, då Portugal har klart bättre målskillnad. Ettan bör därför garderas med skrällkrysset. 1X!

8. Charlton - Peterborough 1
Matchen är uppskjuten då Charlton har tre spelare iväg på landslagsuppdrag. Lottas enligt 12-2-2.

9. Milton Keynes Dons - Bradford 1
MK Dons har kommit igång i League One efter en svag start på säsongen. Tio poäng på de fyra senaste matcherna imponerar. Bradford däremot har varit bra hela säsongen. Laget befinner sig för tillfället på en tredjeplats i tabellen och är dessutom obesegrade på bortaplan. Förra året förlorade Bradford kvalfinalen mot Millwall, vilket gjorde att de är kvar i League One. Målet är definitivt att ta sig upp i år istället. Svår bortamatch här mot formstarka MK. Dessutom får Dons tillbaka gamla Arsenalynglingen Chuks Aneke. Det avgör det hela. Räkna med en stenhård, jämn match mellan två bra lag. Etta först men helst helgardering.

10. Oldham - Bury 1
Matchen är uppskjuten då Oldham har tre spelare iväg på landslagsuppdrag. Lottas enligt 12-2-2.

11. Oxford - AFC Wimbledon 1
Oxford slog till med en riktig smällkaramell när Peterborough besegrades på bortaplan med hela 4-1 i förra omgången. Innan dess kom de från tre raka förluster så det var viktigt att vända på den trenden. Nu väntar betydligt enklare motstånd. AFC Wimbledon får inte till det. Laget är väldigt uddlöst framåt och har nu spelat sju raka halvlekar utan att lyckas göra mål. Mot ett Oxford som verkar ha en uppåtstigande formkurva blir det svårt återigen. Ettan kan spikas på de små systemen.

12. Plymouth - Fleetwood 2
Plymouth är nya i League One efter fjolårets andraplats i League Two. Att det är en nivå högre har verkligen Sydkustlaget fått känna på. Bara en seger på de första elva matcherna gör att Plymouth för tillfället innehar jumboplatsen. Fleetwood kom fyra i League One förra året. Så bra kommer det inte gå i år men de har hög kapacitet när allt stämmer. Här ska de vara favoriter. X2 som mest.

13. Rochdale - Rotherham 1
Rotherham hade en mardrömssäong i fjol som slutade med att de kom sist i Championship. Därför befinner de sig i League One i år. Bortaspelet har varit direkt svagt med en vinst och fyra förluster på fem kamper. Rochdale har ett lag som ska räcka till bra i denna serie men det har inte riktigt synts hittills. På hemmaplan har de dock varit stabila med åtta poäng på fem matcher. Rochdales starka hemmaform och Rotherhams svaga bortaspel bör avgöra denna match. Etta i utgångstips, men gardera på större system.

Bombspiken! - Sverige
Sverige har en del skavanker men mot Luxemburg skulle de kunna ställa upp med sitt tredjelag och ändå vinna. Friends Arena verkar bli fullsatt och fansen skriker fram Sverige till en playoff-plats. Säker etta.

Chansningen! - Ungern
Schweiz laddar upp inför gruppfinalen borta mot Portugal. En poäng är allt som krävs mot Ungern för att det ska räcka med oavgjort även mot Portugal. Det lär vilas småskadade spelare. Krysset rensar bra.

108 rader
1. Sverige - Luxemburg 1
2. Bulgarien - Frankrike 2
3. Vitryssland - Holland 2
4. Bosnien - Belgien 1X2
5. Cypern - Grekland X2
6. Färöarna - Lettland 1
7. Schweiz - Ungern 1X
8. Charlton - Peterbor. 1
9. Milton Ke. - Bradford 1X2
10. Oldham - Bury 1
11. Oxford - Wimbledon 1
12. Plymouth - Fleetwood 2
13. Rochdale - Rotherham 1X2

1296 rader
1. Sverige - Luxemburg 1
2. Bulgarien - Frankrike 2
3. Vitryssland - Holland X2
4. Bosnien - Belgien 1X2
5. Cypern - Grekland X2
6. Färöarna - Lettland 1
7. Schweiz - Ungern 1X
8. Charlton - Peterbor. 1
9. Milton Ke. - Bradford 1X2
10. Oldham - Bury 1
11. Oxford - Wimbledon 1X
12. Plymouth - Fleetwood 1X2
13. Rochdale - Rotherham 1X2