Forumet

Europatipset 5/10

Skapad av Andreas Hamberg , ons 4 okt 21:21

Det är landslagsuppehåll och det betyder att Europatipset fylls av VM-kval. Nu ska det avgöras vilka som får åka till Ryssland nästa sommar. De åtta första matcherna kommer från det europeiska kvalet medan de avslutande fem matcherna hämtas från det otroligt jämna sydamerikanska ditot.

1. England - Slovenien 1
Seger här och England är helt klara gruppvinnare och kan därmed kvittera ut biljetten till Ryssland. Slovenien slåss om andraplatsen bakom England och måste vinna för att ha möjlighet att nå play-off. Slovenien är alls inget dåligt lag med Serie A-spelare som Ilicic, Kurtic och Verbic. På bortaplan mot England ska de dock vara chanslösa. Även fast Dele Alli är avstängd efter sin obscena gest senast har England ett klart bättre lag. Den överstreckade ettan spikas.

2. Malta - Litauen X
Malta har haft ett jobbigt kval. På åtta matcher har det blivit åtta raka förluster med endast två gjorda mål. På hemmaplan har det stundtals sett bättre ut men de har inte räckt till hela vägen. Litauen har inte direkt gjort succé de heller. Fem poäng på åtta matcher imponerar inte. Enda segern kom i hemmamatchen mot just Malta. Malta vill desperat ta åtminstone en poäng i kvalet och då är detta matchen det kan hända. Krysset först men det luktar skräll. 1X.

3. Skottland - Slovakien X
Slovakien krossade Skottland hemma i Bratislava tidigare i kvalet. Men skottarna är väldigt svåra att tas med hemma på Hampden Park. Inte ens England har lyckats vinna här. För tillfället har Slovakien 15 poäng och Skottland 14. Då Slovakien i sista omgången har Malta hemma måste Skottland vinna här för att ha minsta chans alls att lägga beslag på den viktiga andraplatsen. Slovakien har dock ett bättre lag och kommer vara relativt nöjda med en poäng. Krysset först men alla tecken på större system.

4. Montenegro - Danmark 2
Otroligt viktig match mellan tvåan och trean i grupp E. När lagen möttes tidigare i kvalet i Köpenhamn vann Montenegro med 1-0. Det var dock ett extremt missvisande resultat då Danmark var det klart bättre laget i den matchen. Danmark har visat fantastisk form på sistone med 4-0 segern mot Polen som främsta insats. Då båda lagen ligger på 16 poäng och Polen har 19 poäng finns det möjlighet att ta förstaplatsen. Men då krävs det segrar. Räkna med två lag som går för det. Danmark har ett bättre lag och är i fantastisk form. Tvåan spikas.

5. Rumänien - Kazakstan 1
Rumänien har gjort ett dåligt kval och är helt borta från allt vad VM heter. Nu är det bara äran kvar att spela för. Hemma i Bukarest vill de visa hemmafansen att de kommer bli att räkna med i kommande EM-kval nästa höst. Det borgar för en säker seger här. Kazakstan har bara två poäng på sina åtta matcher. En av de poängen kom hemma mot just Rumänien. Men på bortaplan finns det inget att sätta emot. Rumänien kan spikas på alla system.

6. Nordirland - Tyskland 2
Tyskland har full pott efter åtta omgångar. Det innebär att det räcker med en poäng här för att säkra gruppsegern. Det är ett skadeskjutet Tyskland som åker till Belfast. Marco Reus, Mesut Özil, Mario Gomez, Sami Khedira, Manuel Neuer och Benedikt Höwedes saknas alla på grund av skada. Istället kommer Leroy Sane och Jerome Boateng tillbaka in i truppen. Tyskland har förmodligen hela världens bredaste trupp och det är trots avbräck ett fantastiskt lag som kommer ställas på benen. Nordirland har hållit nollan fem raka matcher. Det gör de inte här. Joachim Löw har sagt att Tyskland ska satsa allt på att ta tio raka segrar i kvalet. Så blir det. Tvåan spikas överallt förutom på de allra största systemen.

7. Armenien - Polen 2
Polen åkte på en riktig stjärnsmäll i senaste bortamatchen. 0-4 mot Danmark var inte vad de hade förväntat sig. Nu måste de vinna för att hålla just Danmark och Montenegro bakom sig i gruppen och ta den så viktiga förstaplatsen. Armenien har vunnit två hemmamatcher och förlorat resterande sex matcher. De har absolut ingenting att spela för här. Mot ett supertaggat Polen som kräver seger räcker det inte ens att stjärnan Henrikh Mkhitaryan är i form. Polen vinner enkelt. Spiktvåa!

8. Azerbajdzjan - Tjeckien X
Azerbajdzjan började kvalet sensationellt bra. Fyra raka förluster förstörde dock deras chanser att nå VM. Senast bröts förlustsviten med en klar seger mot slagpåsen San Marino. Nu väntar Tjeckien som ligger en poäng bakom. Det finns absolut ingenting att spela för här. Tjeckien har efter en katastrofal öppning av kvalet sett något vassare ut mot slutet. Med en normal insats ska de vara det något starkare laget. Men det är inte lätt att bara åka till Baku och hämta hem tre poäng. Helst helgardering.

9. Argentina - Peru 1
Argentina hade en väldigt misslyckad samling senast. Två oavgjorda resultat mot Uruguay och Venezuela har gjort att Argentina just nu har playoff-platsen. Det bör dock innebära en plats i VM, då man får möta Nya Zeeland i ett dubbelmöte. Men bara en poäng bakom Argentina i tabellen lurar Chile. Det krävs med andra ord vinst här. Peru är i fantastisk form. Tre raka segrar har fört upp dem till en fjärdeplats, precis ovanför Argentina. Nu har den stolta nationen chans att gå till sitt första VM-slutspel sedan 1982. Men det är bara målskillnad som skiljer. Otroligt viktig match med andra ord för båda lagen. Peru har stora problem inför detta avgörande kvalmöte. Inte mindre än fyra spelare är avstängda. Argentina har visserligen Agüero skadad och Higuain utanför truppen, men det lag som finns att tillgå med Messi i spetsen ska vara tillräckligt för att ta en helt avgörande seger här. Ettan kan spikas.

10. Bolivia - Brasilien 1
Hittar vi kupongens största skräll i match nummer tio? Omöjligt är det i alla fall inte. Brasilien har gjort ett helt fantastiskt kval och är klara för Ryssland. Dessutom är de redan klara gruppsegrare. Nu väntar jumbon Bolivia på bortaplan. Givetvis är Brasilien ett klart bättre lag med betydligt bättre spelare, men det är inte så enkelt att åka till La Paz och jogga hem en seger. Anledningen är den höga höjden. Matchen spelas på 3600 meters höjd och nationer som Argentina och Chile har fått åka hem härifrån poänglösa. När två omotiverade lag möts spelar hemmaplan stor roll. Extra mycket när matchen spelas på hög höjd. Helgardering dock att föredra!

11. Chile - Ecuador 1
Chile som varit så starka på senare år med bland annat två raka Copa America-vinster har stora problem i kvalet. För tillfället befinner La Roja sig på sjätte plats, vilket alltså skulle betyda att det inte blir något spel i Ryssland nästa sommar. Förra samlingen var en stor besvikelse när det blev noll poäng mot Paraguay och Bolivia. Nu är dessutom storstjärnan Sanchez avstängd. Tur då att det är just Ecuador som står på andra sidan. Ecuador började kvalet fint men har efter fyra raka förluster sjunkit rejält i tabellen. Nu blir det svårt för dem att nå VM. Dessutom har Ecuador aldrig vunnit i Santiago. Chilenarna måste ta tre poäng här om VM-drömmen ska leva för i sista omgången väntar Brasilien på bortaplan. Ett pressat Chile bör ta sista chansen även utan Sanchez. Ettan först. 1X räcker även på stora system. .

12. Colombia - Paraguay 1
Colombia ligger för tillfället på en VM-plats i den otroligt jämna kvalgruppen, men det är inte med någon större marginal. Argentina och Peru ligger bara två poäng bakom och just Peru väntar på bortaplan i sista omgången. För att inte det ska bli som en renodlad final måste Colombia vinna här mot Paraguay. Det är något de är vana vid att göra. Sen förbundskaptenen José Pékerman tillträdde har länderna mötts fyra gånger och samtliga matcherna har slutat med colombiansk vinst. Paraguay har fortfarande teoretisk chans att nå VM, men då krävs det två segrar och tur med andra resultat. Paraguay kommer alltså satsa full fart framåt, något som borde passa Colombia fint. Cuadrado och Falcao kontrar sönder Paraguay och skjuter Colombia ett steg närmare Ryssland!

13. Venezuela - Uruguay 2
Venezuela har gjort ett riktigt uselt kval men senaste samlingen var åtminstone ett steg framåt. Det blev två oavgjorda resultat mot stornationerna Colombia och Argentina. Men det var två matcher som kostade på ordentligt för Venezuela har hela tre spelare avstängda här. Uruguay imponerade inte alls senast borta mot Paraguay, men kunde ändå ta med sig tre poäng hem. Med ett anfall bestående av Suarez och Cavani krävs det inte många chanser för att det ska bli mål. En seger räcker för att Uruguay ska bli helt klara för VM. Den bör de ta här. Spik på mindre system, men det kan finnas värde i att gardera på de allra största systemen.

Bombspiken! - Polen
Efter storförlusten mot Danmark är Polen bara tre poäng före Montenegro och just Danmark. Det krävs tre två segrar för att säkra direktplatsen till Ryssland. Då ska Armenien bara avfärdas även fast matchen spelas på bortaplan. Klar tvåa!

Chansningen! - Bolivia
Brasilien har ett fantastiskt lag som garanterat lär vara en av huvudfavoriterna till att ta VM-guldet i Ryssland. Nu är gruppsegern säkrad och den där riktiga motivationen kan nog vara svår att hitta. Då är det jobbigt att åka till La Paz och spela fotboll. Bolivia som har tagit alla sina 13 poäng i kvalet på hemmaplan har fina chanser till ännu en skalp.

108 rader
1. England - Slovenien 1
2. Malta - Litauen 1X
3. Skottland - Slovakien 1X2
4. Montenegro - Danmark 2
5. Rumänien - Kazakstan 1
6. Nordirland - Tyskland 2
7. Armenien - Polen 2
8. Azerbajdzjan - Tjeckien 1X2
9. Argentina - Peru 1
10. Bolivia - Brasilien 1X2
11. Chile - Ecuador 1X
12. Colombia - Paraguay 1
13. Venezuela - Uruguay 2

1296 rader
1. England - Slovenien 1
2. Malta - Litauen 1X2
3. Skottland - Slovakien 1X2
4. Montenegro - Danmark 2
5. Rumänien - Kazakstan 1
6. Nordirland - Tyskland X2
7. Armenien - Polen 2
8. Azerbajdzjan - Tjeckien 1X2
9. Argentina - Peru 1X
10. Bolivia - Brasilien 1X2
11. Chile - Ecuador 1X
12. Colombia - Paraguay 1
13. Venezuela - Uruguay X2